Hoe word ik een authentiek leider?

Door: Nanno de Boer, eigenaar van BOS leiderschapscentrum.

Als executive heb je het druk en je staat onder druk. Targets halen, je team motiveren. Hoe haal je daarbij het beste uit jezelf en uit anderen? Ik spreek uit ervaring als ik zeg: leiderschap gaat niet om ‘kunstjes leren’. Het gaat om intrinsieke motivatie, geloofwaardigheid en impact maken. Ofwel: om authentiek zijn. Maar hoe doe je dat?

Ik ben oprichter van BOS en eindverantwoordelijk voor de algemene bedrijfsvoering. Tegelijk richt ik me op persoonlijke coaching van hoger management. Waarbij ik verder ga dan kennis opdoen, ervaringen uitwisselen en je ontwikkelen op je werk. In mijn aanpak gaat het om persoonlijke ontwikkeling: groei als persoon in capaciteiten en karakterontwikkeling.

Dat start met bewustwording van eigen kracht en kwaliteiten. Een intensieve zoektocht naar leiderschapspotentieel. Met vragen als: ‘Hoe zie ik leiderschap?’, ‘Hoe geef ik leiding (aan mezelf)?’, ‘Wat zijn mijn kwaliteiten, valkuilen, drijfveren, energiegevers en verborgen potentieel?’, houd ik executives een spiegel voor en verkennen we samen hun authenticiteit en vermogen om impact en verbinding te maken.

Leiderschap tonen is: durven loslaten. Authentieke leiders krijgen uiteindelijk veel meer voor elkaar. Als je zelf in je kracht staat, kun je de juiste zaken aan anderen overlaten. Je hoeft niet ‘je gelijk te halen’. Vanuit je coachende leiderschapsstijl schat je de situatie scherp in en kies je de aanpak die het meeste resultaat brengt. Je schept de omstandigheden waarin anderen kunnen excelleren.

Dat willen we allemaal wel! Het is alleen niet zo gemakkelijk of vanzelfsprekend als het klinkt.

Nanno als ‘jong baasje’
Ben ik zelf altijd zo authentiek geweest? Nee, zeker niet! Als jong baasje was ik vooral het evenbeeld van mijn ‘idool leider’. Zijn houding was mijn richtsnoer. Ik trok mij daaraan op en nam zijn gedrag over. In de jaren die volgden, passeerden meer van zulke ijkfiguren de revue. Telkens probeerde ik het beste uit mezelf te halen door hun gedrag te kopiëren. Dat ging gepaard met grote onzekerheid. Doe ik het wel goed? Heel logisch, want als jonge leidinggevende wil je graag presteren.

Het kopieergedrag ging bij mij best ver. Ik imiteerde een houding, een stem en zelfs mijn mening was gebaseerd op die van mijn idool! Toen ik 23 jaar was, was ik verantwoordelijk voor meer dan 30 man. Kan dat wel? Tuurlijk wel! En uiteindelijk is het echt goed met mij gekomen. Maar wel met vallen en opstaan.

Ik heb het geluk gehad dat een mentor mijn pad kruiste die hard op de rem trapte: ‘STOP!!’ Van hem heb ik geleerd wat leiderschap inhoudt, waaraan het recht doet en hoe je omgaat met mensen, zodat je samen veel verder komt. De bottomline daarbij was (en is): innerlijk respect en vertrouwen. Daar draait het om. Baseer daarop je gedrag, straal het uit en je authenticiteit wordt je natuurlijke houding. Dat brengt rust in je hoofd, geeft overzicht en je bent tot veel meer in staat. Je effectiviteit groeit, je resultaten gaan met sprongen vooruit. Deze principes van mijn mentor heb ik door de jaren heen keer op keer bevestigd gezien.

Zelfbewustzijn en zelfinzicht
Een authentiek leider worden, is een reis van zelfontdekking en groei. Ontwikkelen is hierbij de rode draad. Je zet je ego opzij, je masker gaat af. Bij velen voelt dit als een bevrijding: je laat jezelf zien. Mijn aanpak is er altijd op gericht om de reis van zelfontdekking aan te jagen: iemands unieke zelfbewustzijn en zelfinzicht aanboren. Persoonlijk en zakelijk. Zodat je groeit als persoon en ook voor je organisatie van steeds grotere waarde wordt.

Dit is pittig, vooral in een positie waar je wordt geconfronteerd met verschillende verwachtingen, drukte en hectiek. Het gaat niet vanzelf. En tegelijkertijd is het belangrijk om te erkennen dat niemand vanaf zijn jeugd volledig authentiek is. Ook jij niet. Het is een proces van leren en ervaren.

Een mentor of coach is van onschatbare waarde bij het ontwikkelen van je authentieke leiderschapsstijl. Het spotten van je blinde vlekken, het ontdekken van verschillen tussen je gedrag en je innerlijke waarden, kun je moeilijk alleen. Stel je open en laat je ondersteunen. Juist als je dicht bij jezelf wit blijven, terwijl je groeit en verandert.

Dat vergt moed: eerlijk naar jezelf kijken en je waarden vasthouden. Vooral in uitdagende situaties. Ik heb zelf ervaren dat dit uiteindelijk leidt tot meer respect en vertrouwen in jezelf en anderen. Met mijn 58 jaar werk ik hier nog steeds aan: leiderschap ontwikkelen is geen project, maar een doorlopend proces. Het betekent veel voor me om deze ervaringen te delen in mijn rol bij BOS en binnen mijn zakelijke netwerk. Ik deel ze ook graag met jou.

Wil je eens van gedachten wisselen? Gewoon eens praten? Ik maak graag tijd vrij voor een persoonlijke (vertrouwelijke) ontmoeting.